Leerwerkplekken VSO Boslust

  Leren in de praktijk!

Onze leerlingen zijn het liefst ‘bezig’. We zijn daarom heel blij dat onze leerlingen ook buiten de schoolmuren, maar toch onder begeleiding van een bekend persoon van school ervaring opdoen. Met leerlingen vanaf ongeveer 15 jaar gaan we in kleine groepjes, één of meerdere dagdelen per week naar een leer werk plaats. Dit kunnen leerlingen van Boslust Wolfskuil of Boslust Laarakkers zijn, maar ook gemengde groepen.

Naast deze Leerwerkplekken hebben we ook nog het Simulatiehuis en het ATC.

Omschrijving Locatie:

De Carrousel is een multifunctioneel gebouw met zwembad, sporthal en cultureel centrum. Er worden door verschillende organisaties en verenigingen activiteiten georganiseerd. 

Boslust groepstage Carrousel Ommen

 • Oriënterende, voorbereidende en uitstroom begeleide stage.
 • O.a. Schoonmaakwerkzaamheden, koffie en thee verzorgen, was verzorgen 
 • Buitenwerkzaamheden o.a. groen (vegen harken, snoeien, schoonmaak) 
 • Werknemersvaardigheden: werkoverleg, sociale vaardigheden, kleding etc. 

Werkzaamheden: 

In kleine groepjes kunnen er diverse klusjes gedaan worden. Dit gaat in overleg met personeel van de Carrousel. Het varieert van buitenklusjes in het groen tot schoonmaaktaken in het gebouw.  Het is ook mogelijk om binnen deze locatie in de praktijk te oefenen ivm schoonmaakcertificaat (onder begeleiding van begeleiding van school, in kleine groepjes) 

Carrouselstofzuigen

Omschrijving Locatie:

Buitencentrum Gilwell Ada's Hoeve is eigendom van Scouting Nederland: een terrein voor scouts, maar ook zeker door scouts. Het kampeerterrein  is sinds 1923 in het bezit van Scouting Nederland. Het terrein bestaat uit meerdere kampeerplekken en 3 gebouwen. Op Gilwell Ada's Hoeve werken meerdere vrijwilligers om alles te onderhouden en goed te laten verlopen.  Het terrein ligt net buiten Ommen. 

 • Oriënterende  begeleide stage:   Kennismaken met verschillende praktische vaardigheden t.a.v.  
  groentechniek. 
 • Begeleide Voorbereidende-/ uitstroomstage:  Oefenen van vakspecifieke  vaardigheden  (bosmaaier, snoeien, hout/ takken verplaatsen, harken, vegen)  Oefenen werknemersvaardigheden  

 Werkzaamheden: 

 • Onderhoud klussen die ervoor zorgen dat het terrein er netjes bij ligt, o.a. snoeien, onkruid wieden, andere voorkomende onderhoudswerkzaamheden. Dit alles buiten. 
 • In overleg wordt er binnen deze LWP geoefend met de bosmaaier. 

Omschrijving Locatie: 

Even buiten Ommen, ligt de Wijngaard ‘de Varsenerhof’ van eigenaren Johan en Geertruida Grootens. Naast de wijngaard, verbouwen ze ook diverse andere gewassen, waar ze zelf weer producten als jam, vruchtensap etc. van maken. Deze streek producten worden op verschillende locaties verkocht.  

Varsenerhofschoffelen

 • Oriënterende  begeleide stage: Kennismaken met verschillende praktische vaardigheden t.a.v.  groentechniek, etiketten plakken. 
 • Begeleide Voorbereidende-/ uitstroomstage: Oefenen van vakspecifieke vaardigheden  en werknemersvaardigheden 
 • Productie- werkzaamheden:  Periodes in overleg. 
 • 1 dagdeel per week Groen en 1 dagdeel per week Productie Werkzaamheden. 

Werkzaamheden: 

 • Groen: schoffelen, harken, snoeien, opruimen 
 • ‘Stickers plakken’ : Op de jampotjes etc. moeten datumstickers en etiketten met productinfo worden geplakt. Ook kunnen er andere werkzaamheden zoals bijv. walnoten kraken, appels schillen worden gedaan. 

Wekelijks worden er door VSO Leerlingen arbeidsvaardigheden, motorische vaardigheden en werknemersvaardigheden getraind met de leskisten van Zedemo. Hierdoor krijgen we goed zicht op wat de leerling al kan, maar ook waar de leerling zich nog verder in kan ontwikkelen.

 Zedemolaarakkers

  Motorische handvaardigheden:

Zedemo traint basis hand vaardigheden die nodig zijn voor zelfredzaamheid en het verrichten van arbeid

  Arbeidsvaardigheden:

Zedemo traint vaardigheden zoals doorzettingsvermogen, concentratie en taakgerichtheid die nodig zijn op werkplekken

  Goed werknemerschap:

Zedemo traint vaardigheden zoals samen werken, verantwoordelijkheid en een hulpvraag stellen.

 

zedemo

 

Subcategorieën

Alle informatie rondom het "Arbeids Trainings Centrum" van de Boslust