Hydrotherapie bij kinderen met een verstandelijke beperking in de kinder-fysiotherapeutische behandeling

Hoe werkt hydrotherapie?

Het water van het zwembad zorgt ervoor dat je op een meer ontspannen manier oefeningen kunt doen. Door de “opwaartse druk” van het water kan een kind makkelijker bewegingen maken. Niet alleen bewegen wordt makkelijker, maar het lichaam wordt ook veel stabieler. Stabiliteitsoefeningen die “op het droge” soms niet altijd even makkelijk of mogelijk zijn kunnen in het water vaak wel gedaan worden. Lang op 1 been staan wordt dan bijvoorbeeld ineens veel makkelijker. Volgens verschillende onderzoeken binnen de fysiotherapie is er gebleken dat therapie in het water een positief effect heeft op de gezondheid en het motorisch functioneren.

Wat is de toegevoegde waarde van hydrotherapie voor kinderen met een verstandelijke en motorische beperking?

Hydrotherapie is een alternatief voor een reguliere kinder-fysiotherapeutische behandeling of een aanvulling op deze behandelingen. Bij hydrotherapie wordt gebruik gemaakt van de positieve invloeden van water. Water heeft daarnaast een rustgevende invloed en stimuleert kinderen om te bewegen. Verder geeft water continue een lichte weerstand bij de bewegingen die het kind maakt, dit geeft een sensorische stimulatie/prikkeling wat uiteindelijk spieren en het evenwicht stimuleert.

zwembad

Voor wie is deze behandelmethode geschikt?

Deze behandelmethode is geschikt voor kinderen met een verstandelijke beperking met de volgende kenmerken:

  • Kinderen met krachtsverlies of een hele lage spierspanning (tonus) waarbij oefenen in de oefenzaal eigenlijk al te zwaar/moeilijk
  • Kinderen met veel overgewicht wat hen belemmert in het oefenen
  • Kinderen die erg gespannen zijn en veel moeite hebben met het ontspannen, wat hen in de weg zit bij hun dagelijkse functioneren
  • Kinderen met sensorische integratieproblemen waarbij het niet voldoende lukt om in de oefenzaal te oefenen of het kan ter aanvulling op de reguliere kinderfysiotherapie gebruikt worden.

Wat zijn de kosten van hydrotherapie?

De behandelingen vallen onder de kinder-fysiotherapeutische behandelingen. Dit betekent dat het vanuit de basisverzekering wordt vergoed ivm de meeste kinderen van de Boslust een chronische indicatie hebben.